Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΖΕΛΤΣΧΑΝ

Της μοναχής Χριστοδούλης


Ξένη δημοσίευσις - Τό κείμενο καταχωρεῖται σέ μονοτονικό σύστημα γιά λόγους τεχνικούς.

Τον περασμένο Ιούνιο (2010) μια θλιβερή είδηση τάραξε τους Ορθοδόξους της Φινλανδίας: Η Θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας της Κόζελτσχαν κλάπηκε την νύχτα από το Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου!
Η Εικόνα αυτή σχετίζεται με τον Άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης. Στις αρχές του 20ου αιώνα, στην τότε ακόμη Φινλανδική πόλη Βίπουρι, η μικρή κόρη μιας εύπορης Ρωσσικής οικογένειας, η Άννα, αρρώστησε πολύ σοβαρά και οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν πιά τίποτε. Τότε η μητέρα της έστειλε την μεγαλύτερη αδελφή της στην Πετρούπολη, να καλέσει τον Άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης να έρθει στο σπίτι τους για να προσευχηθεί για την άρρωστη. Αυτή πήγε και συνάντησε τον π. Ιωάννη, αλλά εκείνος δεν ευκαιρούσε να έρθει. Έδωσε όμως στην κοπέλλα μια Εικόνα της Παναγίας – δηλαδή αυτήν για την οποία γίνεται λόγος τώρα – και είπε να κάνουν μια δέηση μπροστά στην Εικόνα. Κάλεσαν Ιερέα και έκανε την δέηση. Σύντομα η μικρή κόρη άρχισε να καλυτερεύει, ώσπου έγινε τελείως καλά.
Η ευσεβής μητέρα τους σκέφτηκε, ότι δεν πρέπει μια θαυματουργική Εικόνα να φυλάσσεται σε ένα κοσμικό σπίτι και δώρισε την Εικόνα σε μια μικρή εκκλησία στην πόλη της. Εκεί και άλλοι απολάμβαναν την θαυματουργική δύναμη της Παναγίας δια της Εικόνας Της. Ως ένδειξη των θαυμάτων η Εικόνα άρχισε να γεμίζει με πολύτιμα κοσμήματα και άλλα αφιερώματα.
Μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, όταν η πόλη Βίπουρι έμεινε πλέον στην Σοβιετική Ένωση, η Εικόνα με τα αφιερώματά της τακτοποιήθηκε στον μεγάλο Καθεδρικό Ναό του Ελσιγκίου. Συνέχισε και εκεί τα θαύματα και η Παναγία δαψίλευε την αγάπη Της δια της Εικόνας της. Έτσι το κλέψιμο αυτής της Εικόνας λύπησε βαθύτατα τους πιστούς. Μετά από καιρό βρέθηκαν οι δράστες – τρεις αλλοδαποί όταν πήγαν να κλέψουν και κάτι άλλο από τον ναό και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Τίποτε δεν βρέθηκε σε αυτούς και όλοι πίστευαν ότι η Εικόνα βρίσκεται ήδη κάπου στο εξωτερικό. Αλλά στις 8 Φεβρουρίου ενάς από τους δράστες αποκάλυψε ότι η Εικόνα ήταν κρυμμένη στη Φινλανδία και οδήγησε ο ίδιος τους αστυνομικούς εκεί! Η Αστυνομία στην ανακοίνωσή της ανέφερε, ότι εκείνος είχε έρθει σε μετάνοια...
Να αναφερθεί ότι και οι τρεις δράστες της κλοπής κατάγονται από μια χώρα όπου επικρατεί η Ορθοδοξία. Μακάρι να μετανοήσουν και οι τρείς και από δώ και πέρα να ζούμε και εκείνοι και εμείς στην σκέπη της Παναγίας!
Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4855

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου