Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ - ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 260 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΥΡΑΝΝΗΣ (1751 - 2011)

Ξένη Δημοσίευσις - Πηγή: Μητρόπολις Λαγκαδᾶ, Λιτῆς καί Ρεντίνης.

Σε συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της μνήμης της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, έλαβε χώρα Επιστημονική Θεολογική - Αγιολογική Ημερίδα στην πατρίδα της Αγίας, την Όσσα, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 260 ετών από του σεπτού μαρτυρίου της (1751 - 2011).
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους:
Τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εξεπροσώπησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος ανέγνωσε το σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα προς την Ημερίδα και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδος, τονίζοντας τη σημασία της Αγιοσύνης και των προσώπων των Αγίων Νεομαρτύρων, για την εποχή τους και για την εποχή μας.
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β' και την Ιερά Σύνοδο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.


Παρέστησαν, επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων και Θερμών κ.κ. Δημήτριος, καθώς και Καθηγητές. Επίσης πλήθος Καθηγητών Πανεπιστημίου, κληρικών, εκπαιδευτικών και λαού. Την Ημερίδα άνοιξε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με ύμνους από την Ακολουθία της Αγίας.
Χαιρετισμούς, εναρκτικούς και ληκτικούς, απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο και εμπνευστής των εορτίων εκδηλώσεων και οργανωτής αυτών, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Χαριτωνίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Λαγκαδά.
Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της Ημερίδος «Η Αγίας Νεομάρτυς Κυράννα - 260 έτη από το μαρτύριο της» κάλυψαν, με την έμπειρη προεδρεία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθ. Μιχαήλ Τρίτου, οι Καθηγητές Αρχίμ. Νικόδημος Σκρέττας, με θέμα «Νεομάρτυρες και σύγχρονος κόσμος», κ. Τρύφων Τσομπάνης με θέμα «Ασματικές Ακολουθίες εις την μνήμην της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης» και ο κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας με θέμα «Νεομαρτυρολόγικα - Αναφορές εις τον Βίον της Αγίας Κυράννης».
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθηνε το κοινό προς τους ομιλητές της Ημερίδος, σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου