Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΒΑΛΚΑΝΙΑ  ΚΑΙ  ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ

Πηγή: www.romfea.gr  όπου  ρεπορτάζ  της  Ιεράς  Μητροπόλεως  Λαγκαδά.

Με πλήρη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Θεολογικό - Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Βαλκάνια και Νεομάρτυρες», το οποίο έγινε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, με τη συμμετοχή του τομέα της Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. , του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του τμήματος Μετεκπαιδεύσεως των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης
Εναρκτικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης. Ακολούθως ξεκίνησαν οι εργασίες του Σεμιναρίου με την εισήγηση του Κοσμήτορα και Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτου με θέμα:«Γενικά περί των Νεομαρτύρων του Βαλκανικού χώρου».
Ακολούθησε η εισήγηση του Αναπληρωτού Καθηγητού του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κων. Νιχωρίτη με θέμα:«Αγιορείτες Νεομάρτυρες και Βαλκάνια» και ο πρώτος κύκλος των εργασιών έκλεισε με την εισήγηση του Λέκτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτου Υφαντή με θέμα: «’’Προς επίγνωσιν αληθείας της κατ΄ευσέβειαν’’ (Τιτ.1,1) -  Προσεγγίσεις Θεολογικές - Το φαινόμενο των Νεομαρτύρων».
Στο δεύτερο μέρος, τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο Λέκτορας της Θεολογικής Σχόλης του Α.Π.Θ. κ. Ηλ. Ευαγγέλου με θέμα: «Σλάβοι Νεομάρτυρες και Ελληνικά Νεομαρτυρολόγια».
Ακολούθησε η εισήγηση του Μεταπτυχιακού Σπουδαστή π. Θωμά Ανδρέου με θέμα: «Βούλγαροι Νεομάρτυρες» και ο κύκλος των εργασιών έκλεισε με την εισήγηση του κ. Βάϊου Κυρίτση, υποψηφίου Διδάκτορος με θέμα : «Βλαχόφωνοι Νεομάρτυρες.».
Το Σεμινάριο έκλεισε τις εργασίες του με συζήτηση  και με ερωτήσεις, που απηύθηνε το κοινό προς τους ομιλητές του, σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν, ενώ την εκδήλωση έκλεισε με τον ληκτικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.
Μετά λήξη  των εργασιών του Σεμιναρίου οι μετεκπαιδευόμενοι κληρικοί έλαβαν θέματα κατ΄επιλογήν προκειμένου να εκπονήσουν εργασίες που αφορούν τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, καθώς επίσης και τις μεγάλες Δεσποτικές Εορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου