Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ο  ΟΣΙΟΣ  ΚΟΛΟΥΜΠΑ  ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ (+ 597)
 

Ο Άγιος  Κολούμπα (επίσης γνωστός ως Colum Cille, που σημαίνει «περιστέρι της Εκκλησίας») γεννήθηκε στο Ντόνεγκαλ στις 7 Δεκεμβρίου 521, από ευγενείς γονείς. Έγινε μοναχός και σύντομα χειροτονήθηκε Ιερέας. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποια στιγμή γύρω στο 560, αναμείχθηκε σε μια διαμάχη σχετικά με το δικαίωμα αντιγραφής μιας έκδοσης του βιβλίου των Ψαλμών. Η διαμάχη τελικά οδήγησε στη μάχη του Καλ Ντρέιμ το 561, όπου σκοτώθηκαν πολλοί άνδρες. Ως εξιλέωση για αυτούς τους θανάτους, ο Κολούμπα διατάχθηκε να κάνει τον ίδιο αριθμό εκχριστιανισμών, όσοι ήταν οι άνδρες που σκοτώθηκαν στη μάχη. Επίσης υποχρεώθηκε να φύγει μακριά από την Ιρλανδία, έτσι ώστε να μην μπορεί να βλέπει την πατρίδα του.
Ταξίδεψε στη Σκωτία, όπου λέγεται ότι πρώτα κατέβηκε στο νότιο άκρο της χερσονήσου Κιντάιρ, κοντά στο Σάουθεντ. Ωστόσο, καθώς εξακολουθούσε να είναι στο οπτικό του πεδίο η πατρίδα του, μετακινήθηκε βορειότερα, πάνω στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Το 563 ίδρυσε ένα μοναστήρι στο νησί της Αϊόνα, απέναντι από τη δυτική ακτή της Σκωτίας, το οποίο έγινε το κέντρο της ιεραποστολικού του έργου στην περιοχή.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για θαύματα που έκανε κατά τη διάρκεια της αποστολής του να εκχριστιανίσει τους Πίκτες, τους ανθρώπους που ζούσαν τότε στη Σκωτία. Σε μια απ’ αυτές τις ιστορίες αναφέρεται, ότι το 565 ο Άγιος συνάντησε μια ομάδα Πικτών που έθαβαν έναν άνδρα τον οποίο σκότωσε ένα τέρας στα νερά της λίμης Λοχ Νες και τον ανέστησε. Κατά μία άλλη εκδοχή λέγεται, ότι έσωσε τον άνδρα καθώς το τέρας του επιτίθονταν, απομακρύνοντας το τέρας με το σημείο του Σταυρού.
Η κύρια πηγή πληροφοριών για τη ζωή του αγίου Κολούμπα είναι «Ο Βίος του Αγίου Κολούμπα», ένας συναξαριστής από τον άγιο Άνταμναν της Αϊόνα.
Πιστεύεται ότι ο άγιος Κολούμπα είναι θαμμένος μαζί με τον άγιο Πατρίκιο και την αγία Βριγίτη του Κίλνταρε στο Ντάουνπατρικ, στην κομητεία Ντάουν, βαθιά μέσα στο φημισμένο λόφο του Ντάουν.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 9 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου