Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΑ  ΕΘΙΜΑ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ  ΓΥΡΩ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΑΓ. ΛΑΖΑΡΟ

 
Το ότι η λατρεία του Λαζάρου στην Κύπρο ανάγεται σε αρκετά πρώιμη περίοδο διαφαίνεται και από το έθιμο του Λαζάρου, το οποίο ομοιάζει με αναβίωση των αρχαιοελληνικών εορτών "Αδωνίων" της Αλεξάνδρειας. Το Σάββατο του Λαζάρου ο Eπίσκοπος συνοδεία κληρικών και λαϊκών μετέβαινε στο Συνοδικό, όπου οι επίτροποι του ναού είχαν ντύσει ένα νεαρό αγόρι, το Παιδί του Λαζάρου, με ένα ένδυμα στολισμένο με "λαζάρους" ή "σιμιλλούθκια" (κίτρινες μαργαρίτες και γλαδιόλες) και "πετεινούς" (παπαρουνες). Τα άνθη αυτά πλέκονταν σε στεφάνια για το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια και σε γιρλάντες τοποθετούνταν χιαστί στο στήθος και τη ράχη. Εν μέσω θρήνων και πένθιμων ύμνων ξάπλωναν το παιδί σε ένα ανθοστολισμένο χαλί και τη στιγμή που ο Eπίσκοπος διαβάζοντας το Eυαγγέλιο αναφωνούσε το "Λάζαρε έξελθε", σηκωνόταν ο νεαρός απότομα, ενώ τον έραιναν με ροδοπέταλα και ροδόσταγμα. Χαρμόσυνες μελωδίες ξεχύνονταν στον περίβολο του ναού και οι επίτροποι μοίραζαν στον κόσμο τα κόλλυβα του Λαζάρου και αρτοσκευάσματα σε σχήμα πτηνών, χελώνας, κούκλας, κάβουρα ή φιδιού. Στη συνέχεια διάφορα παιδιά κρατώντας κλαδιά φοινίκων, τα γνωστά βάια, περιέφεραν το "Λαζαροπαίδι" στα σπίτια της Σκάλας και το δρώμενο επαναλαμβανόταν, ενώ οι νοικοκυρές συναγωνίζονταν η μία την άλλη για το στρώσιμο του κρεβατιού του Λαζάρου. Οι Iερείς που συνόδευαν τον "Λάζαρο" έψελναν την έγερση και τα παιδιά που ακολουθούσαν έλεγαν τα "κάλαντα του Λαζάρου" λαμβάνοντας από τους οικοδεσπότες αυγά, γλυκά και χρήματα.
Μία άλλη Kυπριακή παράδοση, την οποία αναφέρει ο Δαμασκηνός Στουδίτης (16ος αι.), σώζεται σε Aγιορείτικο χειρόγραφο του 18ου αιώνος και περιλαμβάνεται και σε Rωσική αναφορά του 19ου αιώνος αναφέρει την Παναγία συνοδευόμενη από τον Eυαγγελιστή Ιωάννη να επισκέφθηκαν την Κύπρο μετά από πρόσκληση του αγίου Λαζάρου. Τρικυμία όμως παρέσυρε το πλοιάριο μέχρι το Άγιον Όρος. Μετά από σύντομη παραμονη στόν Άθωνα έφθασαν τελικά στη Λάρνακα και η παράδοση θέλει την Παναγία να χάρισε στον Λάζαρο ένα ωμοφόριο και ζεύγος επιμάνικων.
Σχετικά με την παράδοση της δημιουργίας της αλυκής, την οποία αναφέρουν και οι περιηγητές έγινε λόγος προηγουμένως.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου