Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

 ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ  ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ  Ο  ΕΣΦΙΓΜΕΝΙΤΗΣ  (+ 1818)

Πηγή: Ὀρθόδοξος  Συναξαριστής - http://www.saint.gr/.

 
Ο Άγιος Αγαθάγγελος καταγόταν από την Θράκη. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος, η δε μητέρα του Κρυσταλλία. Κατά κόσμον ονομαζόταν Αθανάσιος. Σε νεαρή ηλικία, εργαζόταν σε τούρκικο πλοίο και ο πλοίαρχος τον πίεζε να δεχθεί τον μουσουλμανισμό. Κάποια μέρα ο Πλοίαρχος αυτός τον μαχαίρωσε για εκφοβισμό και ο Μάρτυρας για ν' αποφύγει τους συνεχείς εκφοβισμούς εξισλαμίστηκε. Μετανοημένος, αναχώρησε αργότερα στο Άγιον Όρος και εισήλθε στη Μονή του Εσφιγμένου, αφού έγινε δεκτός από τον Ηγούμενο Ευθύμιο. Εκάρη μοναχός και ονομάστηκε Αγαθάγγελος. Εκεί συγχρόνως πήρε και την απόφαση να μαρτυρήσει για τον Χριστό, γι' αυτό αναχώρησε από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σμύρνη, όπου δημόσια αποκήρυξε τον Μουσουλμανισμό. Τελικά ομολογώντας τον Χριστό, υπέστη μαρτυρικό θάνατο με αποκεφαλισμό στις 19 Απριλίου 1818, ήμερα Σάββατο, ώρα πέμπτη και σε ηλικία 19 χρονών.
Ο λαός της Σμύρνης αγόρασε το Λείψανο του Νεομάρτυρα και το μετέφερε με τιμές στο Ναό του Αγίου Γεωργίου. Το Λείψανο του ενταφιάστηκε στον τάφο του Νεομάρτυρα Δήμου, που μαρτύρησε στη Σμύρνη το 1763. Η αγία και θαυματουργική κάρα του Νεομάρτυρα Αγαθάγγελου, καθώς και το δεξί του χέρι, το δεξί του πόδι και μια πλευρά του, αποδόθηκαν τιμής ένεκεν στη Μονή Έσφιγμένου το 1844, κατόπιν αιτήσεως της.
Η  μνήμη  του  τιμάται  την  19η Απριλίου.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
σκήσεως νάμασι, καταρδευθεῖς τὴν ψυχήν, Μαρτύρων ἐξήστραψας, μαρμαρυγᾶς φωταυγεῖς, σοφὲ Ἀγαθάγγελε, ὅθεν ἐν ἀμφοτέροις, ἀκριβῶς διαπρέψας, ἤσχυνας τοὺς ἐξ Ἄγαρ, τὸν Χριστὸν μεγαλύνας. Αὐτὸν οὒν Ὁσιομάρτυς, ἠμὶν ἰλέωσαι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου