Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ


ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο  ΠΑΛΑΜΑΣ 
Ο  ΘΕΟΛΟΓΟΣ - Ο  ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ - Ο  ΑΓΙΟΣ

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Θεολογικό Συμπόσιο, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης και το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», με θέμα «Γρηγόριος ο Παλαμάς -ο Θεολόγος, ο Ησυχαστής, ο Άγιος» και με την συμμετοχή Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Μετεκπαιδεύσεως Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Το Θεολογικό Συμπόσιο άρχισε τις εργασίες του με ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, που απέδωσε θαυμάσια η χορωδία της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Φερεντίνου, Άρχωντος Υμνωδού της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας .
Εναρκτικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης και ακολούθησαν οι εργασίες του Θεολογικού Συμποσίου, με πρώτη εισήγηση του Αρχιμ. π. Νικόδημου Σκρέττα, Επίκουρου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο οποίος στην εισήγησή του ανέπτυξε το θέμα, «Ησυχασμός και λειτουργική βίωση - Θεσμός και χάρισμα κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά» Ακολούθησε η εισήγηση του Αρχιμ. π. Ιωαννικίου Κοτσώνη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος – Σοχού που ανέπτυξε το θέμα, «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και η εποχή μας». Οι εργασίες του Συμποσίου ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του κ. Θεόδωρου Γιάγκου, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας με θέμα, «Περί της τιμής του Aγίου Γρηγορίου του Παλαμά».
Μετά το πέρας των εργασιών του Θεολογικού Συμποσίου, ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυναν οι συμμετέχοντες προς τους ομιλητές, σχετικές με τα θέματα που παρουσίασαν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον ληκτικό χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητης και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου