Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 1241 ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

 Από  τήν  Ιερά  Μητρόπολη  Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας

Το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης, η τελετή της αγιοκατατάξεως των 1241 Νεομαρτύρων της Νάουσας, που μαρτύρησαν στην περιοχή Κιόσκι κατά το έτος 1822.
Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο έλαβαν μέρος Αρχιερείς εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άκκρας κ. Γεώργιος (εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Ιόππης κ. Δαμασκηνός (εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), Μπορίσπολ κ. Αντώνιος (εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας), Αχρίδος και Σκοπίων κ. Ιωάννης (εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας), Στοβίου κ. Ναούμ (εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας), Αμαθούντος κ. Νικόλαος (εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου), Καστορίας κ. Σεραφείμ (εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος), Μιχαλόβτσε κ. Γεώργιος (εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Τσεχίας), Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος (εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης) καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Επίσης λειτούργησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες κ. Βαρσανούφιος (εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Πολωνίας) και κ. Κοσμάς (εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αλβανίας).
Στο τέλος του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου έλαβε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος τόνισε:
«Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος».
Τη φράση αυτή της δοξολογίας προς τον Θεό, η οποία σφραγίζει τη Θεία Λειτουργία και έψαλλαν μόλις οι καλλίφωνοι χοροί των ιεροψαλτών μας, ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή τους στην πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, αισθάνομαι βαθύτατη ανάγκη να την επαναλάβω και εγώ αυτή την ώρα, ευχαριστώντας τον Θεό για την μεγάλη δωρεά την οποία επεδαψίλευσε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίαςκαι ιδιαιτέρως στην ηρωϊκή πόλη της Ναούσης.
Συμμέτοχοί μας στη μεγάλη ευλογία, την οποία απολαμβάνουμε, αλλά και συμμαρτυρούντες στη μεγάλη χαρά και τιμή την οποία ζούμε, πανηγυρίζοντας σήμερα την επίσημη αναγραφή εν τοις αγιολογικοίς δέλτοις της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως των Ναουσαίων Νεομαρτύρων, οι συγχοροστατούντες Άγιοι Αρχιερείς, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο εκπρόσωπο της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη της ιστορικής και αγιοτόκου Μητροπόλεως Προικοννήσου κ.κ. Ιωσήφ, συμπαραστατούμενο από τους εκπροσώπους των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και των κατά τόπους αγιωτάτων Εκκλησιών... 
Η στιγμή αυτή κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Άγιος Προικοννήσου θα αναγνώσει το Πατριαρχικό Πιττάκιο της κατατάξεως εις την χορεία των Αγίων Νεομαρτύρων των ηρωϊκών συμπολιτών μας, οι οποίοι έδωσαν την καλή ομολογία της Πίστεως και θεωρήσαντες τα «πάντα σκύβαλα είναι» προκειμένου να κερδίσουν τον Χριστό, θυσίασαν τη ζωή τους για την εις Αυτόν πίστη και οι παριστάμενοι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς θα συνυπογράψουν την Πράξη, έχει χάριτι Θεού φθάσει.
Και το γεγονός αυτό πληροί την ψυχή μας από ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, διότι μας αξίωσε να αποδώσουμε το οφειλόμενο χρέος τιμής και σεβασμού στους συμπολίτες μας, οι οποίοι μαρτύρησαν για χάρη του στο χαλασμό της Ναούσης και ανέδειξαν την πόλη μας όχι μόνο ηρωϊκή αλλά και αγιοτόκο.
Ευγνωμοσύνη και ευχαριστία οφείλουμε προς την σεπτή Κορυφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την αποδοχή του ευλαβούς αιτήματός μας και προς την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο η οποία θετικώς απεφάνθη περί της αναγραφής των εις το Αγιολόγιο της κατ’ Ανατολάς Αγίας του Χριστού Εκκλησίας.
Αυτή τη μεγάλη στιγμή για την πόλη και την Ιερά Μητρόπολή μας, τη στιγμή της επισήμου αναγνωρίσεως των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέσης ψυχής τον Σεβασμιώτατο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, Μητροπολίτη Προικοννλησου κ.κ. Ιωσήφ και τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, εκπροσώπους των άλλων Εκκλησιών, οι οποίοι λάμπρυναν με την παρουσία τους την σημερινή πανήγυρη επί τη καθιερώσει της εορτής των Αγίων Νεομαρτύρων της Ναούσης.
Αποτελεί, αδελφοί μου, ευλογημένη συγκυρία, ότι η επίσημη ανακήρυξη πραγματοποιείται μέσα στα ΙΖ΄Παύλεια, τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις, που αφιερώνει κάθε χρόνο η τοπική μας Εκκλησία στον ιδρυτή της, ουρανοβάμονα Απόστολο Παύλο, διότι και οι Άγιοι αυτοί Νεομάρτυρες αποτελούν γλυκείς καρπούς της πνευματικής αμπέλου, την οποία εφύτευσε με το κήρυγμά του ο μέγας Απόστολος.
Έτσι σήμερα τους τιμούμε μαζί του, ως μαθητές του κοινού μας Διδασκάλου, που έμειναν πιστοί στο κήρυγμά του, πιστοί μέχρι θανάτου για να λάβουν στη συνέχεια τον στέφανο της δικαιοσύνης από τα χέρια του Θεού και να τιμώνται ως Άγιοι από την επί γης στρατευομένη Εκκλησία και ιδιαιτέρως από την Εκκλησία της πόλεως, την οποία τίμησαν και αγίασαν με το μαρτύριό τους».
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος μεταξύ άλλων συνεγχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, για την πρωτοβουλία του να προκαλέσει την επίσημη αναγραφή στις δέλτους του Ορθοδόξου Αγιολογίου των Νεομαρτύρων της Νάουσας, που το στεφάνι της αγιότητος το έλαβαν βέβαια τη στιγμή του ένδοξου μαρτυρίου τους.
Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο της Νάουσας λέγοντας ότι η πόλις αυτή πλεόν θα λέγεται όχι μόνο ηρωϊκή, αλλά και αγιοτόκος. «Υπάρχουν πόλεις που έδωσαν δύο ή τρείς ή πέντε ή δέκα Αγίους, όμως σχεδόν δύο χιλιάδες Αγίους δεν νομίζω να υπάρχει άλλη πόλη παγκοσμίως».
Στο τέλος ανέγνωσε το Πατριαρχικό Πιττάκιο της επισμήμου αναγραφής των Νεομαρτύρων στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο, θυμίασε τη εικόνα των Αγίων, άναψε τα κεριά, προσεκύνησε την εικόνα και υπέγραψε τη σετική Πράξη. Κατά σειρά το ευτό έπραξαν και λοιποί Αρχιερείς που έλαβαν μέρος στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.
Στην τελετή παρέστη ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατσός, άλλοι τοπικοί άρχοντες, καθώς και μεγάλος αριθμός πιστών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου