Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΙΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ Καυσοκαλυβίτου καί ΜΕΛΕΤΙΟΥ Υψενής Ρόδου

Σύμφωνα  με  πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε στην αγιοκατάταξη του μακαριστού Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου και του Οσίου Μελετίου, Κτίτορος της Μονής Υψενής Ρόδου. Η Ιστοσελίδα μας  θα  επανέλθει μόλις  κυκλοφορήσει  το  σχετικό  έγγραφο. Στην συνέχεια  καταχωρούμε τον Βίο του Οσίου Μελετίου, όπως δημοσιεύεται στην Ίστοσελίδα  της  Μονής  Παναγίας Υψενής.
Ο Όσιος Μελέτιος γεννήθηκε στο χωριό της Λάρδου στη Ρόδο, κατά τα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κατά το Άγιο Βάπτισμα έλαβε το όνομα Εμμανουήλ και στη ζωή του πορεύθηκε με λίγα γράμματα, αλλά γεμάτος χάρες, αρετές, αγνότητα, καθαρότητα και πολλή αγάπη για το Θεό. Ο Όσιος Μελέτιος ήταν άνθρωπος προσευχής. Ανακάλυπτε τις ερημικές περιοχές γύρω από τη Λάρδοβοσκώντας τα πρόβατα του πατέρα του και γαληνεύοντας τη ψυχή του με την προσευχή και το ζήλο της μοναχικής ζωής. Σε μια από αυτές τις εξορμήσεις του, ένα όραμα του υπέδειξε την εικόνα της Παναγίας Υψενής, στη ρίζα ενός δέντρου.
Έπειτα από αυτό το όραμα και καθοδηγούμενος από τη χάρη της Παναγίας, αποφάσισε να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή και να αφιερωθεί στο Θεό. Έτσι, έκτισε στο μέρος όπου βρήκε την εικόνα Ιερό Ναό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χειροτονήθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Ιερομόναχος και Ηγούμενος της Μονής.
Έζησε αυστηρή ασκητική ζωή. Τα βράδια αποσυρόταν σε κάποιο σπήλαιο κοντά στη Μονή και προσευχόταν και την ημέρα εξομολογούσε τους Χριστιανούς, δίνοντας τους δύναμη να μην αλλαξοπιστήσουν στους δύσκολους εκείνους καιρούς. Έλαβε επίσης από το Θεό το χάρισμα των ιάσεων και θεράπευε ασθενείς και πνευματικά βασανισμένες ψυχές.
Για την εθνικοθρησκευτική του δραστηριότητα, μισήθηκε και συκοφαντήθηκε από τους Τούρκους. Τελικώς, ο Όσιος απέδειξε την αθωότητα του ενώπιον του Μητροπολίτη και εξέπνευσε. Τιμήθηκε ως Άγιος από τους Χριστιανούς και τα Λείψανα του, τα οποία ευωδιάζουν συνεχώς, έχουν μοιραστεί σε διάφορους τόπους. Τμήμα των Ιερών Λειψάνων, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Υψενής ως ανεκτίμητος θησαυρός και πηγή ιάσεων και ευλογίας, για όσους ευλαβικά τα προσκυνούν.
Η μνήμη του τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου