Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ἡ Μητρόπολις Διδυμοτείχου τίμησε τόν ἅγ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΤΑΤΖΗ

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου

          Tον εκ Διδυμοτείχου άγιο Αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη τον Ελεήμονα (1193-1254), τίμησε η τοπική μας Εκκλησία, πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπό το τίτλο «ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2014» το τριήμερο από 2ας έως 4ης μηνός Νοεμβρίου ε.ε.
          Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο νεόδμητος Ενοριακός Ναός που ανηγέρθη το 2010 προς τιμήν του τοπικού Αγίου, στην βόρεια περιοχή της πόλεως του Διδυμοτείχου.
          Την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου ε.ε., στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου έλαβε χώρα Εκδήλωση με διακεκριμένους εισηγητές· τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρίστο Κρικώνη, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η προσωπικότητα του Θεοδώρου Β’ Λασκάρεως και τα φιλοσοφικά και θεολογικά ενδιαφέροντα του», τον Αρχιμαδρίτη Αγάπιο Δρίτσα, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Κορίνθου, ο οποίος μίλησε με θέμα «Νυμφαίο, Νύμφαιο, Νύμφιο, Νυμφιό» και τον Πολιτικό Επιστήμονα κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ρωμιοσύνη και Ελληνικότητα από τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη μέχρι σήμερα».
          Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Στρατηγός Αντ. Βιτετζάκης, Διοικητής της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
         Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Βατάτζη στο Διδυμότειχο την παραμονή της εορτής, το απόγευμα, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου ε.ε., χοροστάτησε, κήρυξε και ευλόγησε τους άρτους ο επιχώριος Μητροπολίτης, ο οποίος και ιερούργησε την επομένη. Με την ευκαιρία αυτή χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο π. Θεόδωρο Χριστογιάννη.
         Στη συνέχεια λιτανεύθηκε πέριξ του Ιερού Ναού η εικόνα του τιμωμένου Αγίου και στο τέλος εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου